Quantcast
Channel: Saaripalsta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1997

Lumikello-talventähtiapajilla

$
0
0
 Kun omalla pihallani ei talventähdistä näy vielä vilaustakaan, ja lumikellopaikatkin voi vielä laskea yhden käden sormilla, lähdin hipsimään kohti länttä.

Aurinkoiset kevätpäivät ovat kulminoituneet ihanan autereisiin iltapäiviin. Kohde näkyy tuolla, ison kaunismuotoisen vaahteran luona.

Siellä on ihastuttava, vanha ja villi piha, joka on lumikelloja sakeanaan.

Paras paikka on talon kivijalan eteläpuolella, joka on myös hyvin tuulensuojassa. Sieltä löytyi myös ensimmäinen talventähti!

Siinä se on, keltainen kukka ihan kunnolla jo auki. Omassa pihassani ei näy vielä edes keltaisia palleronuppuja maan rajassa. Tämä on tosi hyvä paikka ja erinomainen lähiretkikohde – niin lähellä, ettei edes eväitä ehdi kaivata.

Lumikellojakin on jo auki. Minulla vasta pari ensimmäistä nuppua on kääntynyt nuokkumaan, mutta ne ovat vielä supussa.

Niin ihana tällainen vanha piha, jossa täytyy varoa joka askeleella, ettei tallo lumikelloja!

Kotipihalle palatessa pysähdyin tarkastelemaan mustaseljaa, johon puhkeavat lehdet. Viime yönä käytiin -6,4 astetta pakkasella, ja silti lehtitupsut oksien kärjissä olivat tänäänkin ihan reippaan näköiset. Hämmästyttävää. 
Alempana rinteessä kasvaa kaksi isompaa mustaseljapuskaa, niissä ei ole vielä puhjenneita lehtiä, mutta tämä yksi pienempi onkin niiden isojen takia paremmassa tuulensuojassa.
Lisäksi tässä on tuulensuojana pyökkiaitaa, pyökeissä on nuo kauniin mahonginväriset viimevuotiset lehdet vielä kiinni.

Sitten tarkastin omat lumikelloapajat. Tässä japaninlehtikuusen alla olisi talventähtiäkin, mutta niitä ei vielä näy. Ehkä ne eivät pysty ponnistamaan routaisesta maasta toisin kuin lumikellot.
'S. Arnott' -lumikellot ovat vielä nousuvaiheessa, ne kasvavat hyvin hitaasti, kun auringosta huolimatta on vielä hyvin kylmää.

Tein uuden hoitolinjauksen. Puutarhanhoitoni on hyvin orgaanista, toisin sanoen pätkin keväisin kuivat perennanvarret pensassaksilla kasvustojen katteeksi ja tällaisilla villimmillä alueilla kuivunut heinikko saa jäädä niille sijoilleen. Näiden puronvarsipaikkojen kanssa tulin nyt kuitenkin toisiin ajatuksiin. Nyt riivin käsin pystyt heinänkorret ja muun kuivan kasvuston pois. Näin pienet kevätkukat näkyvät paremmin.

Toinen puronvarsipaikka on tässä huussin takana. Tässäkin vähän siistin "esikkopeltoa", joka näkyy oikealla. Lähempänä ojaa on tarhajouluruusuja. Sammaloituneet saarnen juuret ja kokoamani kivimuuri tuovat paikkaan vanhan pihan tunnelmaa, vaikka kivimuuri on vasta kymmenen vuotta vanha.

Tarhajouluruusuissa on komeat lehdet. Löysin myös ensimmäisen kevätesikon lehtiruusukkeen nousemassa maasta!

Tänne saarnirivin alle kertyy muutenkin riittävästi eloperäistä katetta, vaikka en jatkossa jätä kuivia perennanvarsia maahan. Saarnien pienistä lehdistä muodostuu nopeasti hyvää humusta.
Liuskalehtinen muratti, jonka istutin tähän syksyllä, on ihan reippaana ja vihreänä – hienoa!

Tarhajouluruusut jo valmistautuvat kevääseen. Tämä kauniin punainen saarnen juurten väliin kylväytynyt siementaimi näkyy tekevän tänä vuonna jo kaksi kukkaa, viime vuonna kukki tämän taimen ensimmäinen kukka. 
Kasvupaikka sammaleisten juurten lomassa on tosi kaunis ja onnistunut – ihanaa, että se valitsi itse kasvupaikkansa, sillä tuonne juurten ahtaaseen väliin ei sitä olisi saanut mitenkään istutettua!

Lumikelloistani lähimpänä kukkimista on helmikuussa Plantagenista ruukkutaimena ostettu, mutta unohdin sen moneksi päiväksi pimeään eteiseen, jolloin nuput eivät oikein kehittyneet. Nyt olen muistanut siirtää sen päivisin kuistin pöydälle, mutta yöt ovat vielä niin kylmiä, että nostan sen varmuudeksi viileään eteiseen.
Ensimmäinen kukka jo hieman raottuu!


Euroopanpyökki – Fagus sylvatica
Kevätesikko – Primula veris
Lumikello – Galanthus
Muratti, varjomuratti – Hedera helix
Mustaselja – Sambucus nigra
Talventähti – Eranthis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1997

Trending Articles