Quantcast
Channel: Saaripalsta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2001

Ihkut oranssit

$
0
0
Taas oranssi postaus! No kun, lempiväri... 

Ihan ensiksi ihanista ihanin kanadanlilja! Kuvassa 'Russian Morning' -marhanliljan ja siemenestä kasvatetun ritarinkannuksen kanssa.

Erilainen tausta vastakkaisesta suunnasta katsottuna, nyt taustana on apteekkarinruusu. Marjat kuuluvat rusotuomipihlajalle.

Kanadanliljoja on kolme kappaletta kukassa, mutta muut kaksi vartta ovat lyhyempiä. Lukuisat tiikerinliljan kukkanuput lupaavat oranssia kukkaloistoa, jos peura jättää edelleen käymättä pihallani. 
Edessä on myös eka väriminttu, 'Melissa', aloittanut kukinnan. Tai ehkä 'Prärienacht', väri täsmäisi paremmin, mutta muistiinpanojeni mukaan tässä kohdassa on Melissa (ja se toinen kaiketi kuoli).

Apteekkarinruusun takana on ärtsyn värinen hieman ruma tarhasarjalilja punaisessa villissä penkissä. Tämän piti olla nk. "tiikerililja"'Sweet Surrender', joka on oikeasti risteymä eli tarhasarjalilja. Joka tapauksessa tämä ei todellakaan ollut sitä ja sai pikamuuton pois muotopuutarhasta tänne. Sittemmin vielä toinen samanlainen tapaus alkoi kukkia siellä väärän värisenä ja sekin muutti tähän. Molemmat sointuvat oikein kivasti tässä kaikkeen punaiseen. 
Lopulta kolmas Sweet Surrender oli oikean värinen, mutta se on kai jo kuollut, tulin istuttaneeksi sen muotopuutarhan kuivimpaan ja paahteisimpaan kulmaan. Kantapään kautta olen oppinut, että liljoilla pitää olla varjoa ja kosteuttakin.

Niinpä pistin nyt uusimman lilja-aarteeni pellavaliljan uuden ruusutarhan pergolan varjoon. Tässä on yhtä ärtsy väri kuin edellisessä, mutta olemus jotain aivan muuta (kuin se muovinen isokukkainen): tässä on pienet kukat ja tavattoman sirot varret ja lehdet! Sekä nuo ihanasti taapäin kääntyneet terälehdet. Tuoksu on erikoinen, jotakin ummehtuneen ja hunajaisen välimaastoa.

Ruusutarhassa on kaikenlaisia värejä, vahvojakin. Tummat sormustinkukat ja vielä tummempi 'Niobe' -kärhö, esimerkiksi. Pellavalilja on täällä ihan paikallaan.
Kerran aiemmin istutin tämän herkun, mutta se meni silloin hyvin huonoon kuivaan paikkaan vaahteran alle ja kuoli muutamassa vuodessa.

On hempeääkin: ihana uusi ruusu 'Alchymist' on vielä pieni ja toivon siitä köynnöstä pergolaan. Väri on mahtava: oranssiin vivahtavat kukat haalenevat persikkaisiksi.

Ruusuista puheen ollen tontin toisella laidalla availee Lichfield Angel -Austinruusu (eli 'Ausrelate') kukkiaan ja kaipailee oranssia kaveriaan, johon tämä aavistuksen persikkaan taittava ruusu sointui niin ihanasti. Lady of Shalottissa ei vieläkään ole verson versoa, ei edes juurivesaa.

Oransseja 'Totally Tangerine' -kellukoita sen paikan vierestä kyllä yhä löytyy (ihanan pitkä kukinta-aika!) ja kolmioka, joka puolestaan kukoistaa. Se on kuvassa oikealla.
Kolmiokat istutin aluksi portin molemmin puolin, mutta sain pian todeta, että nämä talvenarat puut eivät tule ikinä kasvamaan sellaisiksi pieniksi puiksi kuin visioin. Tämä ja kaverinsa muuttivat tänne ylemmäs ja niiden tilalle portinpieliin istutin siperianhernepensaat. Nyt kolmiokat ovat kuitenkin elämänsä tuuheimpia! Hämmästyttävää. Toki vain juuri yli metrisiä, mutta silti.

Ruusut sietävät kuivuutta loistavasti, onneksi. Kunhan ne ovat ensin kasvattaneet riittävästi juuria. Muotopuutarhan 'Flammentanz' on kookkaampi ja kukkaisampi kuin koskaan aiemmin.

Nyt on nimittäin tavattoman kuivaa. Saimme viimeisen runsaan sateen noin kuukausi sitten 12. kesäkuuta, sen jälkeen on tullut vain pari minuuttien ripausta ja kerran puolen tunnin kevytsade. Pari yötä sitten tuli enemmän eli peräti 1 mm ja viime yönä piti tulla kunnolla sadetta, jossain kaukana ukkostikin. Tuli 4 mm.
Puut ovat vielä ihanan vihreitä ja toki ne ovat tottuneet kuivuuteen, täällähän on joka kesä kuivaa. Onneksi tänä vuonna tuli tuo kesäkuun puolivälin hyvä sade ja toukokuussa muutama kunnon kuuro!

Luonnonkasvien lisäksi perinnekasvit pärjäävät hyvin. Pihan vanha rusopäivänlilja kukoistaa eikä peura ole vielä tätäkään käynyt syömässä! Niin ihanaa.

Rusopäivänlilja suorastaan sopii paahteen korventamaan pihaan.

Tässäkin kuvassa taustalla näkyy rusopäivänliljoja. Edessä ovat 'Guinea Gold' -marhanliljat. 

'Guinea Gold' on huippuihana! Melko saman värinen tai hiukan appelsiinisempi kuin 'Early Bird', mutta se kukki jo. Näitä en ole aiemmin nähnyt kunnolla kukassa, sillä peura on käynyt syömässä kukkavarret juuri kun kukinta alkoi ja jättänyt 1–2 kukkaa jäljelle. Tämän kokoisiakaan nämä eivät ole aiemmin olleet! Hyvät hyssykät, varsilla on pituutta yli minun pituuteni, ehkä 170 cm.

Guinea Goldeja tsuumaillessani huomasin hauskan yllärin heilumassa niiden yllä. Princess Kate -tarhalyhtykärhö se siellä keikkuu korkealla! Se ei ole aiemmin kasvanut ollenkaan noin pitkäksi. Jos se tajuaisi kääntyä katajan suuntaan, siellä olisi vielä pari metriä kasvuvaraa ennen kuin tuki loppuisi. Katajasta ratkesi pari isoa runkoa muutama vuosi sitten talvella, siksi se on rujo ja yhä melko kalju tältä puolelta. Hitaasti mutta varmasti se vehreytyy.

Öttiäisetkin ovat pukeutuneet lempiväriini. Nokkosperhonen valkoisella varjoliljalla.

Uuden sadon nokkosperhoset ovat mahtavan voimakkaan värisiä! Tämä ruokailee etelänruusuruoholla.
Neitoperhosiakin on tulossa, huomasin runsaasti niiden mustia toukkia nokkosissa. On elintärkeää jättää nokkosia puutarhaan! Niistä on niin moni perhonen ja muukin ötökkä riippuvainen.

Hieno oranssi ludekin löytyi etelänruusuruoholta. Ja kuten kuvasta näkyy, kasvi on myös kimalaisten ja mehiläisten suosiossa.

Keisarinviitta ei enää ole harvinainen näky täällä lännessä, tapaan sen puutarhastani joka kesä nykyisin. Mutta joka kerta tämä kookas perhonen sykähdyttää! Mäkimeirami on pihani ehkä paras perhoskasvi, tosin mintut eivät vielä ole tulleet kukkaan.


Etelänruusuruoho – Knautia macedonica
Kanadanlilja – Lilium canadense
Kataja – Juniperus communis
Kellukka – Geum
Kolmioka – Gleditsia triacanthos
Marhanlilja – Lilium Martagon-Ryhmä
Mäkimeirami – Origanum vulgare
Pellavalilja – Lilium pumilum
Ritarinkannus – Delphinium
Rusopäivänlilja – Hemerocallis fulva
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Tarhalyhtykärhö – Clematis Texensis-Ryhmä
Tarhasarjalilja – Lilium Hollandicum-Ryhmä
Tiikerililja – Lilium lancifolium
Varjolilja – Lilium martagon

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2001

Trending Articles