Eilisen päivän kuvasaldo on 77, vaikka heitinkin kaikki epätarkat, ylivalottuneet tai muuten vain huonot pois. Tästä ei silti tule 77 kuvan postausta, mutta koeta jaksaa... keitä vaikka kahvit.
Tulin ikuistaneeksi vähän laajempiakin näkymiä. Saarnissa ja korkeammalla kasvavissa vaahteroissa ei vielä näy vihreää, merituuli on kylmä, sillä meri on vasta noin 7-asteinen.
Marathon SundayIt's Mothering Sunday today, and it's May photo marathon time! Too much is happening in the garden, everything must be recorded and then duefully shared. Bear with me.Alempana tontillani, paremmassa tuulensuojassa, kukkii vaahtera. Sen kimpussa hyörivät kimalaiset ja muut pörriäiset luovat kihelmöivän keväisen äänimaailman, surina ja hurina kuuluu metrien päähän. Edustalla näkyy omenapuun oksia, niissä ei ole vielä mitään viherrystä, silmut pysyvät herneen kokoisina harmaina palloina. Ehkä siksi täällä onnistuu omenasato lähes poikkeuksetta, kun kylmä tuuli pitää huolen siitä, ettei puu kuki aiemmin kuin on pölyttäjiä liikkeellä.
![]()
Minultakin kuluu aikaa tajuta, että on todellakin kevät. Eilen avasin ulkovesihanan vedentulon, kannoin Madonnan vuokko-esikkopuutarhaan ja ryhdyin paikkamaalaamaan sadevesitynnyreitä. Ne täytyy saada paikoilleen ennen ensi viikon lopulle ennustettuja sateita, jotta saan kasteluvettä. Talvinen kynttilälyhty jököttää edelleen keskellä pihaa. Edustalla on ruma häkki, se suojaa Moskovan kaunotarta, mutta en uskalla ottaa verkkoa pois, jos pensas vaikka kukkisikin. Myyrät taisivat syödä sen juuret niin, että pääoksat kuolivat ja nyt se on kasvattanut kokoa pari vuotta. Pari lehtisilmua on niin kookkaita, että elättelen toivoa parista kukkatertusta!
Jospa samalla kukkisi myös 'Andeken an Ludwig Späth'– istutin sen kesällä 2009 eikä se vielä ole kukkinut. Nyt se on verkon sisällä lähes vuoden ympäri, jotta peurat eivät saa napsittua oksankärkiä. Tai nehän kaluavat nuoret syreenit lähes maan tasalle.
Edellisessä kuvassa näkyi kostea kevätniittyni. Tässä sitä lähempää:
Narcissus moschatus, kirjopikarililjat ja monenmoisia muita nousevia sipulikukkia.
Kevätniitty rajoittuu pieneen rinteeseen. Siinä kukkii nyt ensimmäistä kertaa mukulaleinikki 'Brazen Hussy', jota en ostanut kukan takia, sillä se on täysin identtinen tavallisen mukulaleinikin kanssa, jota kasvaa pihallani tsiljoona. Mutta tämän lehdet ovat kihelmöivän ruskeat, eikö? Vasemmalla on siperianesikko tulossa kukkaan.
Suikeroesikko on ollut kukassa jo jonkin aikaa. Ostin tämän aikoinaan julianesikkona, mutta Pirkko Kahila korjasi luuloni. Pirkkohan on paitsi ruususpesialisti, kurjenmiekka- ja narsissifani, myös esikkohullu, ja mitäs vielä. Asteripimahtanut ainakin myös, ai niin ja liljat ja pionit... taitaa olla edennyt hyvin vakavaksi tämä sairaus jo. Tässä Pirkon selvitystä suikeroista:
"Suikeroesikkoja on kahta tyyppiä. Tavallisempi malli ovat ne matalat sortit, joissa kukat ovat yksitellen tai kaksitellen juuri ja juuri lehtien yläpuolella. Ne ovat periaatteessa peräisin risteymästä P. juliae✕vulgaris."
Ylläoleva suikero on juuri tätä laatua.
Sitten on tämä, jonka sain Uudenkaupungin kukkamessuilta pari vuotta sitten. Tämänkin Pirkko tunnisti suikeroksi, joka saattaa olla lajiketta 'Gartenglück' tai on ainakin sen tapainen:
"Harvinaisempia ovat ne sortit, jotka ovat saaneet alkunsa risteymästä P. juliae ✕ elatior tai ✕ Elatior-hybridi. Niissä on korkeammat kukkavanat ja vanan päässä useampi kukka. Aiemmin niistä käytettiin erikseen nimeä P. ✕ margotae. Esimerkiksi valkokukkainen 'John Mo' on tällainen. Saksalaisessa perennakirjassa mainitaan, että lajike 'Gartenglück' (Garden Treasure) olisi karmiininpunainen ja keltasilmäinen."
Alemman kuvan suikeron sukulaisuus Primula elatioriin eli etelänkevätesikkoon on ilmeinen, kun katsoo kuvaa etelänkevätesikosta. Tätä muuten luullaan yleisesti kevätesikoksi, mutta se on eri laji. Tämä on suurempikukkainen, vaaleamman keltainen, kukkii aikaisemmin eikä kukissa ole oransseja täpliä.
Oikea kevätesikko on juuri tulossa kukkaan esikkopellossani, joka on kuvasta päätellen myös nokkos- ja heinäpelto. Tarhajouluruusu kukkii yhä vain.
Tässä vielä korkeampi suikeroesikko punaisessa villissä penkissä, jonka väritys juuri nyt on niin hieno. Kiinanpionien punaiset versot mätsäävät metsätyräkki 'Chameleonin' ruskeanpunaisiin lehtiin, keisarinpikarililjat kohoavat korkeuksiin.
Metsätyräkin pienissä siementaimissa on jo voimakas ruskeanpunaisuus. Idänsinililjan vahva sininen sopii siihen.
Pirkolta tuli myös korjaus tähdikkiasiaan, kirjoitin Rohanissa kukkivasta sarjatähdikistä, mutta ei tämä ole sitä, kukkimisaikakin olisi liian aikainen jopa tänne saaristoon. Tämä taitaa olla turkintähdikkiä, vaikka ostin tämän muistaakseni nimellä Ornithogalum balansae, joka on joidenkin lähteiden mukaan nykyään turkintähdikki, toisten mielestä oma lajinsa. Kasvien nimeäminen on alati muuttuvaa ja luonnollisesti siinä on eri koulukuntia ja mielipiteitä, niin kuuluukin. Tiede ilman debattia on totalitarismia. Olen sanonut tämän ennenkin: opit on tehty kyseenalaistettaviksi!
Ja luojan kiitos minulla on puutarhaystävä, joka kyseenalaistaa kaiken, minkä kirjoitan.
Koivuihin puhkeavat juuri lehdet.
On niin kuivaa, että tie pölyää mahdottomasti. Siihen levitettiin eilen suolaa, nyt se on kristallitie.
Perkasin eilen syksyllä istutetun oranssin penkin. Tässä on paljon suojakeppejä pitämässä verkkoa paikallaan kohta kukkivien tulppaanien suojana, mutta keskellä kasvaa myös rusotuomipihlaja. Näen sieluni silmillä sen isompana puuna, kun alla kukkivat narsissit ja tulppaanit keväisessä loistossaan. Tähän täytyy myös siirtää keisarinpikarililjaa, vanhemmat kasvustot alkavatkin taas olla hurjan kookkaita.
Lopussa kiitos seisoo, niin tässäkin tapauksessa. Ransu lähettää tajunnanräjäyttävät puskut ja runsaasti kiihkeitä pusuja kaikille mammoille, hyvää äitienpäivää!
Idänsinililja – Scilla siberica
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kevätesikko – Primula veris
Kirjopikarililja – Fritillaria meleagris
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Rusotuomipihlaja – Amelanchier lamarckii
Siperianesikko – Primula cortusoides
Suikeroesikko – Primula Pruhoniciana-Ryhmä
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Turkintähdikki – Ornithogalum oligophyllum