Muotopuutarhaan on avautunut vallan uusia kukkia. Ensinnäkin upea valkoinen ranskantulikukka, joita Mama's garden -blogin Minna toi viime kesänä pieneen ruusutapaamiseen. Toivottavasti tämä viihtyy ja tuottaa paljon jälkeläisiä!
Kuivuudessa kukkavarsi on vain 30 cm korkea, mutta ei se mitään, kyllä tämäkin näkyy. Kukissa on ihastuttava väritys: purppuraiset emit ja oranssit heteet (meniköhän osat nyt oikein...), minikokoinen värien ilotulitus.
New Flowers
This year there are a couple of novelties in my English garden: a white nettle-leaved mullein that a blogger colleague gave last year, and some Cephalaria gigantea that have finally come to bloom, after two years from sowing!
Toissa kesänä kylvämäni kaukasiankirahvinkukat ovat sen sijaan venyneet lähes luvattuun kahden metrin pituuteen, mikä ei välttämättä ole järkevää tuulisessa saaristossa.
Lähikuvassa: kaukasiankirahvi.
Pitkässä varressa huojuvien kukkien kuvaaminen on lisäksi äärimmäisen haastavaa! Tämä on ainoa tarkanpuoleinen otos paristakymmenestä yrityksestä.
Heteen ponsien tumma väritys on jännittävä, etenkin, kun joissakin kukissa ponnet ovat vaaleat.
Osa kirahveista on sentään enemmän pysty- kuin vaakasuorassa.
Vasta kukkimaan ryhtyneitä edustaa myös harmaaminttu. Taustalla The Pilgrim -ruusu, joka on valtavan kauniin sävyinen ja kukkii aika pitkään.
Osa sen kukkavarsista on matalia ja heiveröisiä, jolloin kukinnot ovat laskeutuneet aluskasvina kasvavan keltalehtisen mäkimeiramin päälle. Siirsin meiramista jakopaloja muidenkin ruusujen alle, sillä ne todella tarvitsevat aluskasveja. Muuten ruusun tyvellä on kalju multapinta, johon nokkonen tai ohdake pääsee pian pesiytymään.
Ritarinkannuskin sointuu The Pilgrimiin kivasti. Taustalla keto ja paahdepenkin vaaleansinisenä hohtava sikuri.
Muotopuutarhassa on muitakin ruusuja kukassa. Neilikkaruusu 'Pink Grootendorst' on aloittanut kukinnan ja köynnösruusu 'Flammentanz' kukkii yhä vain!
Eläköön helteetön kesä: kuukausi kukassa!
Ihastuttava tähkäverbena tuntuu tekevän joka yö salaa uusia kukkahaaroja. Olen niin iloinen näistä. Tähänkin kasviin ihastuin jo vuonna 2007 – joskus ihastumishetki tarkentuu tiettyyn kohtaan – ja viime kesänä sain tätä viimein omaan puutarhaani kolmin kappalein: kaksi violettia ja yhden vaaleanpunaisen. Oi onnea!
Tästä tulee maratooni, jaksatko vielä...
Tähkälaventelit kukkivat täyttä häkää. Ransu esittelee (jos näet laventelit Ransun takaa).
Lisää sinistä tulee 'Taplow Blue' -sinipallo-ohdakkeista. Taustalla tarhasarjalilja 'Sweet Surrender'. Tätäkin, kuten montaa muuta nuokkuvakukkaista liljaa, myydään tiikerililjana, mutta eivät nämä ole tiikeriä nähneetkään, monien lajien risteymiä ja jalosteita ovat, jolloin ne luetaan tarhasarjoiksi. Mutta valkoinen tiikerililja on toki hieno nimi ja sopii Ransun nimikkokasviksi.
Seuraavaksi kukkaan tulee keltakaunokki, oranssin pyyhkeen edessä. Kirjoukonhattu siitä vasemmalle on kukkinut kaikessa hiljaisuudessa aika vaisusti, voi olla, että se kaipaa lisää elintilaa. Syksymmällä saattaa keltakaunokki lähteä, sillä se on jo tuottanut jälkeläisiä ja tuo alkuperäinen puska uhkaa syödä alleen myös viereisen 'Wladyslawa' -kiinanpionin. Jossa on muuten vielä yksi kukkanuppu, huomasin eilen!
Näkymä muotopuutarhaan Rohanista käsin + Ransuli Karvapehvan iltahepuli.
Aurinkoisia elokuun päiviä!
Harmaaminttu – Mentha longifolia
Kaukasiankirahvinkukka – Cephalaria gigantea
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Kirjoukonhattu – Aconitum✕stoerkianum'Bicolor'
Mäkimeirami, keltalehtinen – Origanum vulgare'Aureum'
Ranskantulikukka, valkoinen – Verbascum chaixii var. album
Ritarinkannus – Delphinium
Sikuri – Cichorium intybus
Sinipallo-ohdake – Echinops bannaticus
Tarhasarjalilja – Lilium Hollandicum-Ryhmä
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia
Tähkäverbena – Verbena hastata