Quantcast
Channel: Saaripalsta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1999

Ylösnousemuksia

$
0
0
Pääsiäiseen sopiva otsikko, eikö? Puutarha on täynnä pieniä ihmeitä. Rusokoiranhammas, viime syksynä istutettu ja siten odotettu uutuus, on noussut! Versoa en ehtinyt huomata, yhtäkkiä lehti vain oli ilmestynyt kuin tyhjästä. Taka-alalla häämöttää ...

... balkaninsyklaami. Sama, joka kukkii sisällä ruukussa. Tässä puhkeavat lehdet. Se on hengissä!

Unkarinsinivuokkokin kasvaa aivan edellisten lähellä. Tämä nurkka on pienten herkkujen nurkkaus, pihani on muuten niin reheväkasvuista savimaata, että siinä ei voi mitään kovin pienikasvuisia kasvattaa, tai ne jäävät jalkoihin. Mutta tässä yhdessä kohdassa on pieni neliömetrin kokoinen hiekkainen rinne ja se on niin lähellä taloa, että sitä tulee kitkettyä jatkuvasti. Jossain muualla näyttävät sinivuokot olevan jo kovasti kukassa, tämä on tilanne omalla pihallani.

Nuputkin ovat ihania, en haikaile sitä, että kaikki kukkisi pian – silloin ei olisi enää mitä odottaa. Ilahduin silti valtavasti, kun suikeroesikko alkoi avata kukkiaan. Tämä on todella ahkera tapaus, jouluna viimeiset kukat peittyivät lumeen ja nyt avautuivat ensimmäiset. Vain reilun kolmen kuukauden tauko!

Toisaalla maasta punkee jotakin aivan muuta kuin pientä ja hentoista. Punaisessa villissä penkissä versoo keisarinpikarililja 'Aureomarginata' vailla vaatimattomuuden häivää. Tämä kasvi on näyttävä alkufanfaarista alkaen. Versot ovat paksuja kuin sikarit.

Tavallinen oranssikukkainen, vihreälehtinen keisarinpikarililja on jo muodostanut suuret kasvustot. Siirsin tämän sipuleita lapsuudenkotini pihalta noin kahdeksan vuotta sitten.

Toinen lapsuudenkotini tulokas on idänsinililja, ja sekin on kaikessa hiljaisuudessa ehtinyt lähes kukkaan asti, ennen kuin huomasin koko versoa. Tämä tuli salamatkustajana taustan rusopäivänliljan kanssa. Siirsin sitä lapsuudenkodistani tänne ennen kuin olin löytänyt pihan alkuperäisen, nokkosten seassa sinnittelevän päivänliljakasvuston. Nyt rusopäivänliljaa kasvaakin pihallani vähän joka puolella, mikä on kiva vain. Sen keväänvihreät versot ovat ilahduttavan aikaisetkin.

Kevätsahramitkin ovat herenneet nupulle, mutta yksikään kukka ei ole vielä avautunut. Viimeinen vaaleajouluruusun kukka saa olla turvassa peurojen hampailta lasikuvun alla silloin, kun on pilvistä. Auringonpaisteessa kuvun alla tulee aivan liian kuuma.

Muotopuutarhassa on noussut lupaavia tulppaanin lehtiä, jotka suojasin heti verkolla. Tässä paikassa kasvaa ainakin muutama sipuli syreenitulppaani 'Lilac Wonderia', jotka tilasin Englannista vuosia sitten. Sipulit eivät vielä olleet kukkimiskokoisia, mutta jospa ne nyt viimein kukkisivat.
Tässä samoilla seuduilla kasvaa toisaalta myös tähtitulppaania.

Tämä on maratonpostaus, koeta jaksaa! Rohanissa on niin paljon syksyllä istutettuja herkkuja, harvinaisempia sipulikukkia ja kaikkea muuta, että päätin suojata sitä oksilla. Niitä on vielä jäljellä viime syksyn vaahteranleikkuusta.

Tökin lyhyitä, haaraisia oksanpätkiä jokaisen sipulikukan verson ympärille. Peurat ovat nimittäin aika laiskoja; ne haukkaavat, jos se käy helposti, mutta eivät juuri vaivaudu siirtelemään suojia. Jos näistä olisi edes jotakin apua, kaikki olisi kotiin päin!

Pidemmistä oksista tein väliaikaista aitaa, josta peura kyllä pääsee halutessaan ali tai läpi. Katsotaan, miten käy.

Näsiä antaa odottaa kukkiaan yhä vain.

Hankin pari Rohanin väriteemaan sopivaa orvokkia, ne pääsivät jo maahan tuomaan väriä.

Sitten kylvöhommiin. Muutama ruukku on ulkona kylmäkäsittelyssä, perennoja kaikki. Artisokan siementen kanssa minun on jo kuukauden ajan pitänyt tarkistaa, koska niitä oikein kylvetäänkään. Hups, se olisi ollut tammi–helmikuussa. Noooo... eikö huhtikuun alkupäivät voida vielä laskea tammi–helmikuuksi?

Kyseessä on ei-niinkään syötävä, vaan ennemminkin koristeartisokka 'Porto Spineless'. Elän siinä hullussa toivossa, että saisin sen jotenkin talvehtimaan. Jos nyt ensin saan itämään.
Ransu vahtii.
Iloista ylösnousemuksen juhlaa kaikille!


Artisokka (Latva-artisokka) – Cynara cardunculus
Balkaninsyklaami – Cyclamen coum
Idänsinililja – Scilla siberica
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kevätsahrami – Crocus vernus
Näsiä – Daphne mezereum
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Rusopäivänlilja – Hemerocallis fulva
Suikeroesikko – Primula Pruhoniciana-Ryhmä
Syreenitulppaani – Tulipa bakeri
Tähtitulppaani – T. humilis
Unkarinsinivuokko – Hepatica transsilvanica
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1999

Trending Articles