Quantcast
Channel: Saaripalsta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1998

Valon ihme

$
0
0
Tässä eräänä iltana pihalla kulkiessani huomion kiinnitti erikoinen valoilmiö. Maria-patsaan rintaan osui valoläikkä, vaikka ilta-aurinko paistaa sen takaa. Siihen heijastui valo jostakin. Erityisen liikuttavaa tämä oli siksi, että olin juuri ajattelemassa Maria-ystävääni.

Valo ehti jo liikkua sillä välin, kun hain kameran sisältä. Kun sen ensin näin, se osui sydämen kohdalle. Miten sattuvaa!
Maria on pienten suojelija. Sen juurella kasvaa paljon pieniä suloisia ja tärkeitä kasveja.

Juuri nyt siinä kukkii ihana 'Mrs Moon' -valkotäpläimikkä.

Balkaninvuokko 'Charmer', pikkuruiset pikkukäenrieskat ja isommat narsissit.

Narsissi tässä kohtaa on 'Orangery', ihanan täyteläisen värinen kauluskukkainen narsissi.

Hämyvuokot alkavat kukkia jo joukkona. Japaninvaahtera 'Osakazuki' ei kai koskaan kasva polvenkorkuisesta korkeammaksi, mutta ihanaa, että se pärjää silti ulkokasvina. Käärmeenlaukka kasvaa tässä runsaana, se on loistava keväinen satokasvi. Lehdissä on hyvä maku.

Osa hämyvuokoista kasvaa tarhavarjohiipan vieressä ja jopa keskellä. Varjohiippa on kaikessa hiljaisuudessa kasvattanut kukkavarret jo korkealle. Harvoin on vielä huhtikuun puolella tällaista, yleensä tämä pari kukkii toukokuussa.

Ylempänä rinteessä on ensimmäinen 'Genève' -narsissi kääntymässä oikein päin. Tämäkin on hyvä väripari tummanpuhuvalle tarhajouluruusulle taustalla.

Keltavuokko kukkii, mukulaleinikit ja kevätesikot tuovat lisää keltaista.

Pystykiurunkannuksia on ihan joka paikassa.

Niin punaisessa villissä penkissäkin, jonka värimaailma ei juuri nyt ole kovin punaisen villi. Metsätyräkin nousevat versot ovat viininpunaisia, mutta pystykiurunkannuksista tulee violettia, pikku kukista keltaista ja 'Vivaldi' sekä 'Cotinga' (keisarinpikarililja ja narsissi) ovat hempeän aprikoosisia.

Puutarhakierrokselle eilen suostunut ystävä löysi pikkuruisen suikeroesikon! Onpa tämä huonossa hapessa, mutta onneksi hengissä. Kuiva viime kesä verotti pihastani taas monta esikkoa.

Sipulikasvit sen sijaan kukoistavat. Tavallinen vanha keisarinpikarililja tekee myös kukkia. Nyt on hyvä aika antaa näille lannoitetta ensi vuoden kukintaa varten.

Muutama vuosi sitten hankkimani ternivuokko suostuu viimein kukkimaan (tosin tässäkin kuvassa on eniten pikkukäenrieskan kukkia). Yksi kukka auki ja toinen nupulla, huomattavasti parempi kuin nolla niin kuin tähän asti!

Tämän pikkuisen aarteen kukkia en myöskään ole päässyt juuri todistamaan. Toin tämän mukulat kaksi vuotta sitten Orkneyltä, ja viime keväänä näin jäänteet kukasta, joka oli kukkinut sillä välin, kun olin poissa kotoa. Olenkin todella iloinen siitä, että viimein näen tämän aarteen kukassa omalla pihallani! Tällä on vähän erilaiset lehdetkin kuin oman pihani luonnonkannalla: lehdissä on tumma läikkä keskellä. Nimeän tämän ihanan kerrotun mukulaleinikin "Midgarth Double" -nimellä sen kotipaikan mukaan.

Päivän ruusuherukkakuva. Kylmästä viimasta huolimatta kimalaiset ovat liikkeellä, ja tänään bongasin vuoden ensimmäisen erakkomehiläisenkin! Montaa sekuntia ei kimalaisella mene tyhjentäessään kukan, mutta onneksi kukkia on paljon.

Navetan ikkunaprojekti etenee hämäläisen hitaasti. Ihana ilta-aurinko tänäänkin.
Hyvää lauantaiehtoota ja pyhää!


Balkaninvuokko – Anemone blanda
Hämyvuokko, tämä lajike – Anemone nemorosa f. caerulea
Japaninvaahtera – Acer palmatum 
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Mukulaleinikki – Ficaria verna
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Suikeroesikko – Primula Pruhoniciana-Ryhmä
Tarhavarjohiippa – Epimedium×rubrum
Ternivuokko – Anemone × lipsiensis
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1998

Trending Articles