Quantcast
Channel: Saaripalsta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1997

Paahteessa ilahduttaa...

$
0
0
Sammalleimuihin voi luottaa. Vaikka on millainen paahde, ne vain kukkivat. Versoja Vaahteramäeltä -blogin Riina kirjoitti niistä ihanasti täällä, siitä innostuin itsekin kuvaamaan omani. Ostin tämän kaksivärisen lajikkeen nimellä 'Kimono' Tukholman puutarhamessuilta aikanaan aivan mikropienenä taimena. Nyt, kun tutkin sen nimeä, sainkin selville, että tämä on synonyyminimi lajikkeelle 'Candy Stripes', jota on ihan yleisesti myynnissä. Ja minä kun luulin hankkineeni harvinaisuuden :-D
Synonyymit eivät siihen lopu. Muita nimiä tälle samalle lajikkeelle ovat 'Tamaongalei', 'Tycoon', 'Kimono Pink White' ja 'Mikado'! 'Tamaongalei' on ilmeisesti se virallinen nimi.

In the Heat
Waiting for thunderstorms... it is rather hot and no wind. Luckily there are plants that take it in their stride, or rather, thrive!

Olen erityisen heikkona sinertäviin sammalleimuihin. Tässä on 'G. F. Wilson', hempeän värinen kuin kesäiset päiväunet. Olen istuttanut ihanan vaaleansinisen 'Emerald Cushion Blue' -sammalleimun pariinkin kertaan, mutta se on aina hävinnyt. Ellei se yllättäen nouse jostakin, johon olen unohtanut sen istuttaneeni! Sellaistakin sattuu. Sammalleimu on aika huomaamaton, kunnes se kukkii.

Sammalleimut kasvavat paahdepenkissä, mikä ei ole ihanteellinen, mutta kun hyvä kallio puuttuu. Tässä ne tuppaavat vähän jäämään muun kasvillisuuden jalkoihin. Tästä nousee runsaasti karstaohdakkeen lehtiä tänä vuonna.

Rohanissa mätäsleimu 'White Admiral' vasta ruuhkassa onkin, hopeatäpläpeippi pitäisi poistaa tästä jo kokonaan (se oli alkuvaiheen rikkakasvuston tukahdutus -toimenpide), sitten tässä on akileijoja ja rikkaporkkanaa.

Siirrytään alppipenkkiin, missä on toistaiseksi vain hillittyjä kasveja, sillä penkki on vasta pari vuotta vanha. Laukkaneilikat viihtyvät, vaikka ruskettuvat aina kevättalvella jonkin verran. Valkokukkainen rusolaukkaneilikka on lajiketta 'Alba'.

Maljalaukkaneilkka, yritys nro 2, on talvehtinut! Tämä mahtavan värinen on lajiketta 'Ballerina Red'. Ensimmäisen taimen menetin toissa talvena, mutta heti viime kesänä hankin uuden.

Kurjenpolvi ORKNEY CHERRY eli 'Bremerry' on myös talvehtinut, viimeinkin! Tämä oli ainakin kolmas yritys. Joidenkin kasvien kohdalla luovuttaminen ei ole vaihtoehto.
Peitin tämän ja maljalaukkaneilikan parilla kuusenhavulla, se riitti.

Tämäkin on elossa! Hankin syksyllä kausi-istutuksiin tarkoitetun mätäsmäisen ja hyvin pienilehtisen, hopeanharmaan lajin Raoulia australis. Näitä olen nähnyt kivikkoistutuksissa Britanniassa, niinpä tartuin taimeen innosta hihkaisten. Mitään tietoa tämän talvenkestävyydestä ei ollut, joten peittelin sen lampaantaljalla talveksi.
Suurimmaksi ongelmaksi koitui kevättalvi, kuten näyttää usein käyvän. Ehkä raotin taljaa liian aikaisin, sillä kasvi kuihtui vasta keväällä. Nyt yhdessä päässä mätästä on kumminkin pari vehreää lehteä! Oi onnea.

Tästä olen myös riemuissani. Viime vuonna kylvetyt pikkuruiset Draba polytricha -kynsimöt tuli istutettua syksyllä tähän ja sitten talven alettua huomasin, että jää oli nostanut maan ihan piikkeinä ylös, pikkuiset taimet olivat siinä pylväikössä monta senttiä maanpinnan yläpuolella! Äkkiä kasasin päälle kuivaa heinää ja asetin vielä kattotiilen – veden pääsy tekemään lisätuhoja oli estettävä.
Tiilen nostin keväällä pois, mutta jätin heinänkorret pikkuisten suojaksi peläten pahinta. Mutta mitäpä sieltä pilkistääkään; ilmiselviä D. polytrichan mikroskooppisen pieniä ruusukkeita! Voi että olen iloinen.

Syksyllä hankin taimialennuksesta vielä kääpiökasvuisen käenkukan 'Nana'. Onneksi se on talvehtinut aivan mainiosti. Tämäkin on ihan pikkuruinen, alle kymmensenttinen.

Punakukkainen hopearikko on asustanut alppipenkissä sen perustamisesta lähtien. Tämä on aivan huippuihana kasvi!

Alppipenkkiä ei kovin hyvin erota kaukaa, mutta se on kohopenkki navetan eteläseinustalla. Siinä voi siis olla vain täydessä paahteessa viihtyviä lajeja. Räystäskourujen puuttuminen tuo haastetta; niiden rakentaminen olisi tehtävälistalla melko lähellä kärkeä.


Hopearikko – Saxifraga paniculata
Hopeatäpläpeippi – Lamium maculatum
Kurjenpolvi – Geranium
Käenkukka – Lychnis flos-cuculi
Maljalaukkaneilikka – Armeria pseudarmeria
Mätäsleimu – Phlox douglasii
Rikkaporkkana – Daucus carota
Rusolaukkaneilikka – Armeria maritima
Sammalleimu – Phlox subulata

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1997

Trending Articles