Quantcast
Channel: Saaripalsta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1997

Päivän kuvamaratooni

$
0
0
Lähdin vain pienelle pihakierrokselle Ransun kanssa, mutta äkkiä oli palattava rynnäköllä sisään hakemaan kameraa.

Tähtilumikellot ovat nousseet! Ihan yhdessä yössä, sillä vannon, että olen tiiraillut niiden kasvupaikkaa päivittäin siitä pitäen, kun lumi lähti päältä. Näillä on hauska tapa nousta raketin lailla maasta. Vanhan talon lämpimällä kulmalla puistolumikellot ujostelevat eivätkä suostu kohottamaan lehdenkärkiään yhtään korkeammalle, nuppujen ilmestymisestä puhumattakaan.

Räpsin saman tien muutakin. Pihasta on optimistisesti ajatellen noin puolet lumettomana, pessimisti sanoisi, että vasta viidesosa. Imikkä 'Victorian Brooch' (risteymälaji, ei tarkempaa lajinimeä) on talvehtinut toistaiseksi hyvin. Viime kesän kuivuus oli kova pala, mutta yritin saada tätä kasteltua, kun tämä on vielä tuore kasvi puutarhassani.

Mäntyjen alle istutetuista kolmesta saksalaisesta kanervasta (Nauvon K-marketista) kaksi on ruskeina, mutta valkokukkainen, limenvihreälehtinen 'Anouk' on ihan pirteän näköinen. Yhtä kolmesta oli näykitty niin, että se oli noussut juuripaakkuineen maasta kahdesti loppusyksyllä, se on saattanut tappaa kasvin jo ennen talvea.
Mitä tästä opimme? Kyllä kanervia kannattaa kokeilla istuttaa puutarhaan, vaikka niitä myydäänkin vain kausikukkina. Ehkä talvisuojaus olisi paikallaan ensimmäiseksi talveksi. Niin peurojen kuin pakkasenkin varalta.

Loistokevätesikot ovat loistokevätvalmiudessa.

Muotopuutarha oli kokonaan lumen peitossa vielä kolmisen päivää sitten, nyt alkaa maata olla selvästi näkyvissä! Penkin alla oleva tiililaatoitus on näköjään ihanasti vihertynyt, jihuu! Pitkät versot ovat syksyllä istutettuja laukkoja, jotka lähtivät vähän liian hanakasti kasvuun.

Kas ihmettä, täältäkin löytyy kukkanuppuja! Nyt en ole varma, mutta näyttää erehdyttävästi persiansinililjalta, jota olenkin istutellut vähän sinne sun tänne. Persiansinililja on niin superaikainen, että sekin täsmäisi. Tämä syödään niin pomminvarmasti, että nyt täytyy mitä pikimmin löytää jostakin joku häkki tai verkko. Ääh! Miksen tuonut viime kaupunkireissulta kymmentä verkkorullaa! Tai edes yhtä.


Myyrät paljastuvat kohta lumen alta...
(Ransusta oikealle näkyy myös tähtisahramien lehtituppaita)


Sitten kiersimme vuokko-esikkopuutarhaan. Se on vielä lumen alla, vasta aivan reuna alkaa paljastua. Siinä käärmeenlaukat näyttävät voimansa: ne versovat vaikka tammikuussa, jos lunta ei ole. Ei ihme, että muinaiset merenkulkijat ottivat tätä mukaansa ja kylvivät satamapaikkoihinsa. Kyllä nyt pysyy taas keripukki loitolla.


Ylempää rinteestä on lunta sulanut enemmän. Tarhajouluruusuista ensin paljastunut näyttää jo kukkanuput. Valitettavasti tämän lehdet on jäljistä päätellen käyty syömässä viime yönä, mutta yleensä kukintavaiheessa nämä kasvit on jätetty rauhaan. Olisi kiva katsella niitä komeita lehtiäkin, etenkin lumettomina talvina.

Lämpimällä, tuulensuojaisella paikalla oleva punainen villi penkki tuotti tällaisen yllärin. Punainen villi leppäpirkko! Kuvassa näkyy myös vanhan pihan vitsaus: talven jälkeen on lasinsirpaleita noussut maan pinnalle.

Alppipenkissä uskalsin raottaa hieman lampaantaljan reunaa, sillä arvelin, että sen alla saattavat kasvit hautua ja homehtua. Talja on osittain jäätynyt maahan kiinni, joten sitä ei uskalla enempää nostaa, tai pintamulta ja kasvit nousevat sen mukana. Mutta ihan reunan alta paljastui mukava yllätys: syksyllä istutettu Raoulia australis on ihan mainiosti elossa! Tätä myytiin kausi-istutuskukaksi, mutta halusin kokeilla tätä alppipenkkiin. Toistaiseksi onnistunut kokeilu, siis talvehtiminen taljan alla.
Kasvilla ei ole suomenkielistä nimeä, ruotsiksi tämä on hauskan kuvaava ullkudde, villatyyny.
Taustalla kiiltää Tord Boontjen design-lampunvarjostin, kröhöm... se ei ole enää joihinkin vuosiin ollut valaisinkäytössä ja jotain oli keksittävä nousevien sipulikukkien suojaksi. On taas se aika vuodesta... taidankin painua epätoivoiseen häkkyröiden etsintään.


Imikkä – Pulmonaria
Kanerva – Calluna
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tähtilumikello – Galanthus elwesii
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1997

Trending Articles